Wat voor waarde hebben pensioentips van een leek voor werkgevers? Misschien meer dan je denkt, aldus Errol Keyner.

Iedere vijf jaar helpt een professionele adviseur mij de beste uitvoerder voor de pensioenregeling van de VEB-medewerkers te vinden. Gelukkig, want ik ben leek.

Als belangenbehartiger voor beleggers zet de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)  haar middelen primair in voor de leden, met weinig overhead. ICT en boekhouding zijn uitbesteed, een aparte afdeling Personeelszaken is er niet. Pensioenvragen belanden bij mij.

Beschikbare Premie Regeling

De VEB is niet aangesloten bij een pensioenfonds, maar betaalt voor iedere werknemer maandelijks een premie aan een pensioenuitvoerder (verzekeraar).

De werknemer kan de premies zelf beleggen in een aantal beleggingsfondsen. Of laten beleggen door te kiezen voor het moderne LifeCycle beleggen, waarbij een sleutel de premies automatisch verdeelt over diverse beleggingsfondsen, rekening houdend met leeftijd en risicoprofiel van de werknemer.

Zoektocht naar beste pensioenregeling

Mijn computer kraakt en piept. Een megabyte absorberend pakket van mijn adviseur kruipt mijn email binnen. Deze bevat offertes van een handvol pensioenuitvoerders, inclusief enkele geraffineerd ogende totaaloverzichten. Standaard selectiecriteria worden gewogen en resulteren in scores, met extra aandacht voor (toekomstige?) beleggingsprestaties.

Een pensioenuitvoerder komt later zelfs speciaal langs om toe te lichten hoe slim ze beleggen. Ik interpreteer: hoe solide hun kristallen bol tot nu toe was, of terugkijkend zou zijn geweest. En duur.

Indrukwekkend al die offertes, overzichten, benchmark-analyses, uitleg en adviezen. Qua hoeveelheid en vormgeving dan. Alleen jammer dat het meeste nauwelijks relevant is en dat de essentiële informatie bij elkaar moet worden gezocht of zelfs ontbreekt.

Ik ben dan wel pensioenleek, maar weet als belegger dat de jaarlijks ingehouden fondskosten bepalend zijn. Met dit in het achterhoofd, hierbij vijf tips voor werkgevers die overstappen naar een (nieuwe) Beschikbare Premie Regeling.

Tips voor werkgevers

Tip 1: De gevestigde orde is hopeloos inefficiënt. Zelfs verzekeraars zoeken hun heil in aparte entiteiten (PPI’s), waarmee ze ontsnappen aan hun eigen verpletterende kostenstructuur. PPI’s bieden veelal interessantere regelingen aan dan verzekeraars ooit hebben gekund.

Tip 2: De meeste werknemers hebben niets met beleggen. Geen interesse, geen tijd, geen kennis. Voor hen is LifeCycle een voor de hand liggende keuze. Luister naar de uitleg over de onderliggende complexe beleggingsfilosofieën, maar kijk vooral naar de jaarlijkse kosteninhouding.

Tip 3: Sommige werknemers willen zelf bepalen in welke beleggingsfondsen ze beleggen. Zorg ervoor dat deze werknemers (ook) kunnen kiezen uit fondsen met een lage kostenstructuur, zoals passief beheerde beleggingsfondsen die een brede index volgen. Het eindkapitaal per pensioendatum kan tientallen procenten lager uitkomen bij dure fondsen. U en ik weten niet welke fondsen het beste zullen presteren, pensioenuitvoerders ook niet. Ik weet wel dat kosten afgaan van bruto rendement.

Tip 4: Probeer “dividendlekkage” te vermijden door ook goedkope beleggingsfondsen te eisen die in Nederland zijn gevestigd. Het kan zo’n 0,4 procent van het opgebouwde vermogen opsnoepen, ieder jaar weer.

En de vijfde tip? Geef bovenstaande tips vooral door aan uw adviseur.

Errol Keyner is adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl